lifeworksgestaltlogobase

Rabu, 6 Mei 2015

Case #67 - Perkahwinan tradisi, atau perkahwinan moden?

Hong dan Yuen  telah bertunang. Hong berumur 35 tahun dan Yuen berumur 43 tahun. Mereka datang kepada saya kerana satu pertikaian yang sukar untuk mereka selesaikan. Mengikut tradisi, Hong mahu ibunya untuk tinggal bersama-sama mereka selepas mereka berkahwin, dan Yuen menentangnya keras.
Selepas menerokai serba sedikit mengenai latar belakang mereka, saya bertanyakan setiap seorang mereka perkara utama yang membimbangkan mereka apabila berkahwin. Mereka berdua bersetuju ini merupakan titik permulaan.
Walau bagaimanapun, mereka belum lagi membincangkan kepelbagaian isu-isu mengenai masa depan secara terperinci. Jadi pertamanya saya melangkah balik dan membawa mereka ke perspektif yang lebih luas. Meletakkan satu penanda di hujung yang melambangkan perhubungan perkahwinan tradisional Cina, dan simbol yang satu lagi di hujung yang lain sebagai perhubungan yang moden. Kemudian, saya menanyakan setiap satu daripada mereka dimanakah mereka berada dalam spektrum-spektrum itu. Hong ialah 30% daripada perkahwinanan tradisional, dan Yuen 30% untuk moden.
Saya menjelaskan kepada mereka bahawa ini adalah isu asas yang dipertaruhkan, dan masih ada lagi isu-isu spesifik di mana seperti perbezaan muncul dalam konflik. Saya menanyakan ringkasan penyataan kedudukan mereka. Untuk Hong adalah berbaik-baik dengan dengan keluarga terdekatnya. Dia mahukan Yuen menjadi 'lemah-lembut. Untuk Yuen adalah hidup berasingan dan bebas, sebagai satu pasangan, dan mempunyai fikiran mereka sendiri mengenai apa sahaja perkara.
Jadi, pertama sekali saya menyuruh mereka untuk membuatkan satu ayat kepada masing-masing: 'Saya boleh melihat anda adalah berbeza dari saya, dan itu adalah sukar. Proses ini menghadapkan mereka dengan kebenaran perbezaan. Hong cuba menambah 'dan saya berharap anda akan berubah', tetapi saya menghentikannya - ini adalah masalah utama suatu pasangan, mereka mengharap bahawa temannya akan (dalam masa) berubah.
Jadi. saya membuat mereka untuk mengatakan ayat yang lain: 'Saya dapat melihat perbezaan di antara kita; berkemungkinan saya tidak bersetuju dengan pandangan anda, tetapi saya menghormati kedudukan anda.
Ini adalah sukar bagi setiap seorang mereka, dan Yuen seakan-akan menolak, kerana dia berfikir dengan mengatakan ini, ia bermakna penyerahan kepada kedudukan Hong. Saya menjelaskan bahawa penghormatan itu tidak bermakna untuk bersetuju sahaja, dan dia akhirnya mengatakan ayat itu.
Terdapat banyak emosi terlibat dia antara mereka apabila mengatakan ayat-ayat ini- mereka terpaksa berhenti untuk cuba meyakinkan satu sama lain, dan hanya melihat mereka. Perbuatan seperti selalunya mengancam setiap pasangan.
Ia juga boleh difahami bahawa Yuen merasakan tertekan terutamanya dengan ini- bukan sahaja dia betul-betul melekat dengan idea mempunyai rumah untuk diri mereka sendiri, tetapi juga takut dirinya ditekan oleh tanggungjawab tradisi yang di sebelah Hong, dan faktanya dia masih seorang wanita , dalam dunia yang masih-patriotik.
Jadi saya memberitahu Hong mengenai satu penyelidikan yang dihasilkan oleh John Gottman tentang suatu pasangan - bahawa perkahwinan akan lebih berjaya apabila lelaki itu bersedia untuk dipengaruhi oleh isterinya. Ini adalah berkemungkinan dalam struktur erti kata lain, lelaki cenderung untuk mempunyai lebih kuasa dalam kebanyakkan bahagian hidup mereka.
Saya kemudiannya membantu mereka berunding mengenai isu-isu tertentu. Saya menjelaskan bahawa beberapa isu sememangnya mempunya pilihan sama ada diantara/atau. Tetapi beberapa isu juga mempunyai penyelesaian yang kreatif.
Yuen mahukan sekurang-kurangnya satu petang hanya bersama diri mereka sahaja.
Hong mencadangkan bahawa ibunya boleh datang pada siang hari, kerana beliau telah menggunakan satu bilik di tingkat bawah sebagai pejabatnya. Yuen bersetuju.
Saya menanyakan cadangan Yuen. Dia mahukan hujung minggu hanya dengan diri mereka sendiri sahaja, dengan konsesi dimana ibu bapa Hong boleh datang kadang-kadang untuk makan malam bersama.
Hong tidak mahu hanya sejenis penyusunan tegar. Saya menegaskan bahawa rundingan harus mempunyai sempadan yang jelas. Jadi mereka membincangkan beberapa butiran, dan mendapat persetujuan.
Kemudian muka Hong menurunkan mukanya. Perbincangan ini telah berjalan lancar, dan mereka telah dapat menyelesaikan masalah mereka sebelum ini. Mereka telah akhirnya mencapai persetujuan dalam isu ini.
Tetapi Hong berkata 'bagaimanakah saya menerangkan mengenai perkara ini kepada ibu saya?' Dia benar-benar kelihatan kusam: satu perkembangan yang berbezakan di hadapannya, dan dia sedang menolak dengan keras.
Yuen berasa tertekan sendiri dan mula menangis. Dia berasa takut yang Hong akan berpaling dari persetujuan itu, dan hanya menegaskan model tradisional 'harus'. Dia mula cuba untuk berhujah dengannya.
Saya menghentikannya, dan memintanya untuk melihat riak muka Hong. Dia merasakan amat sukar untuk berbuat demikian, dia sedang marah dan takut. Apabila kedua-dua orang sedang berasa tertekan, adalah sukar untuk setiap seorang mereka untuk membendung diri mereka sendiri dan berada di sana untuk satu sama lain.
Saya memilih untuk meminta Yuen untuk melakukan ini. Hong sedang berjuang secara mendalam di dalam dirinya antara tanggungjawabnya, dan keinginannya untuk mengutamakan perhubungan mereka. Yuen yang memulakan sesi terapi itu, dan yang mempunyai lebih pengetahuan mengenai psikologi. Jadi saya memberi tumpuan kepadanya, dan memberi sokongan beliau. Saya bertanya kepada beliau untuk benar-benar datang ke masa kini, melihat dia dalam perjuangan beliau. Beliau mendapati ini sangat sukar untuk dilakukan, tetapi saya terus memberi tumpuan beliau. Saya telah membentangkan cinta kepada beliau sebagai pilihan pada ketika itu. Saya berkata - anda boleh melihat perjuangan tulen, dan anda hanya boleh suka dia di tempat ini, walaupun berbeza?
Beliau mengetepikan rasa takut dia, dan beralih. Beliau berkata 'Saya tidak akan melupakan niat saya untuk mengasihi anda, walaupun terdapat perbezaan. Ini adalah detik yang mendalam di antara mereka, dan saya juga mempunyai air mata di mata saya. Mereka telah berjaya melalui konflik, dan sebenarnya mendalam cinta mereka, dan keupayaan mereka untuk kasih sayang, dengan cara yang sangat penting. Dia berasa amat dilihat, dan berkata kepadanya - anda lembut dan lembut kepada saya sekarang. Mereka telah kedua-dua mengambil risiko, dan tiba bersama-sama di tempat yang baru.
Saya mengatakan bahawa akan terdapat banyak lagi isu-isu yang timbul, tetapi sekarang mereka tahu mereka bagaimana untuk mendapatkan melalui mereka.
Dalam Gestalt kita berminat dalam perbezaan, sebagai titik potensi hubungan yang baik. Ini memerlukan sokongan diri di sempadan kenalan, dan kepentingan dalam yang lain. Kebanyakan orang mendapati ini sukar, dan biasanya mereka memerlukan sokongan untuk dapat melakukan ini. Sokongan itu perlu kedua-duanya praktikal - bagaimana untuk - dan juga emosi. Yang sangat yang dihadapi untuk menghadapi perbezaan, dan sering orang berasa marah, atau goyah. Apabila Yuen dapat hadir dengan dirinya sendiri, dan kemudian dengan Hong pada saat kelemahan beliau, situasi yang mustahil dapat berubah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Who is this blog for?

These case examples are for therapists, students and those working in the helping professions. The purpose is to show how the Gestalt approach works in practice, linking theory with clinical challenges.

Because this is aimed at a professional audience, the blog is available by subscription. Please enter your email address to receive free blog updates every time a new entry is added.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

언어:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Malay? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Interested in Gestalt Therapy training?

Contact us!

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)